

Durant els anys 1960 i 1996 França va estar fent proves amb bombes nuclears a diversos llocs del món amb un únic objectiu, demostrar que és una de les potències més fortes i que l’han de tenir por. Exactament va fer 210 proves nuclears.
Inicialment França al 1945 va entrar a la llista de fabricants d’armaments nuclears del món i a partir d’aquí, va buscar un lloc on no tingués molts problemes per llençar una bomba i que les conseqüències no els afectés als francesos. Aquest lloc va ser l’oasis Reganne, 692 kilòmetres al sud de la província de Bechar(desert del Sàhara, Argelia). La bomba va alliberar 65 kilotones d’energia. Seguidament ,al mateix any, es van realitzar quatre proves atmosfèriques més.
Un cop França ja estava sota pressió internacional per fer tantes proves en aquell lloc, va tindre que buscar un altre lloc inhabitat, que seria una altre víctima de les espantoses proves nuclears que els francesos feien. Aquest lloc va ser la Polinèsia Francesa, a l’oceà Pacífic, i concretant les illes, Mururoa i Fangataufa.
La primera bomba que va esclatar va ser el 2 de juliol del 1966 al centre de la llacuna de Mururoa. Aquesta bomba fa escampar partícules nuclears cap a la resta de les illes, que si que eres habitades i que posteriorment, la població ha sigut sèriament afectada per les proves. La gent que naixia patien deformacions o eren retardats mentalment.
A continuació França va començar a investigar per desenvolupar una bomba per intimidar als Xinesos que acabaven de llençar la seva primera bomba termonuclear, llavors França va desenvolupar la bomba d’hidrogen.
El 24 d’agost del 1968 va ser llençada a l’atolón de Fangataufa per un dirigible. Pesava tres tonelades i va alliberar una energia de 2’6 megatones. Aquesta bomba va ser 170 vegades mes potent que la bomba llençada a Hiroshima.
La següent bomba llençada va ser al 1970, el 4 de juliol. La bomba va pesar 914 kilotones. Va ser la quarta prova i el major test nuclear a l’atolón de Mururoa.
Els següents anys fins al 1996 França va continuar fent proves i tirant bombes de menor potència, tot i que no hi ha moltes dades sobre aquestes perquè no se’ls dona tanta importància, però segueixen fent mal a la Polinèsia Francesa.
Actualment, però fins fa poc, França reconeix el mal que ha fet a la Polinèsia Francesa, que per aquells temps no ho feien i deien que les malformacions a les poblacions de la Polinèsia no tenia rés a veure amb les seves probes nuclears.
Però ja es massa tard. El mal ja està fet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada